Редактор: Виолета Николаеваe-mail: От дружеството на психолозите в България очакват да има

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: От дружеството на психолозите в България очакват да има
Коментари Харесай

Пламен Димитров: 800% е увеличено търсенето на психологическа подкрепа заради пандемията

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

От сдружението на психолозите в България чакат да има обособен закон за психолозите. По тематиката приказва в студиото на " Лице в лице " психологът Пламен Димитров. 

" По света това е контролирана специалност и е структуриран този развой. Ако всеки стартира да дава психически съвещания, това би било отвън подобен закон. Това, което ние имаме с този план, който в този момент влиза, имахме по-ранни версии, които в този момент са надградени, е една устроена система - специалността да стане контролирана, да е доста ясно какви са компетентностите, квалификацията, специализацията, да са предпазени ползите на потребителите на услугите и да се основат условия съсловната асоциация да включи всеки един собствен член в указател. Сега имаме саморегулативни правила, само че те са напълно доброволни.

В Европа са припознати две организации - Дружеството на психолозите, което поддържа обществен указател и Българска асоциация по психотерапия. Тези организации са членове на европейските структури. Приели сме доста интернационалните стандарти, които дефинират какво и по какъв начин. Моят съвет към всички фенове и да погледнат към страниците на тези две организации, там са забележими хората, които съблюдават стандартите на общността и имат нужната специализация и обучение в областите, в които практикуват. 

Първо би трябвало да се направи обзор на всяка нужда, само че квалифицираните се намират по тези канали, интензивно работим по онлайн платформи. Над 800% е нарастването на търсене на такава поддръжка, грижа в разнообразни обстановки от началото на 2019 -та у нас. Програмите би трябвало да са под наблюдението на организациите, тъй като може да попаднете на хора, които нямат нужната компетентност.

Имаме платформа за работа с българите отвън България. Тя едвам насмогва. Тук благодаря на всички сътрудници, че работиха безплатно, без да търсят комерсиална и друга демонстрация за поръчки и потребности. СЗО откри, че тази вълна продължава даже когато спадат случаите на болест. Очакват се посттравматични затруднения поради проблемите от пандемията. 

Проведохме проучване с българи: спектърът от чести аргументи да се търси психолог са освен паниките за себе си, а и за най-близките. От началото на годината съм работил с 12 фамилии, които изгубиха хора. Децата у дома също бяха огромна тематика, домашното принуждение - 4 пъти нарастнаха позвъняванията към дежурните линии. Хората не търсят постоянно помощ, когато се нуждаят. Не сме единствено клинично насочени. Хоррата на първа линия са в една дълбока отмалялост след денонощните грижи. Старото ни състояние към този момент не съществува. 

Вирусът ще продължи да съществува, истината е, че имаме солидна обществено поведенческа смяна. Тази крива би трябвало да се посрещне с нов потенциал. Не можем да създадем гаранция за качеството на грижите. Дано планът мине през законодателни процедури, с цел да влезем обикновено в фамилиите и да се доближим до интернационалните стандарти. Няма една потърпевша група. Всичко прониква в обществото. Най-тежко е ситуацията на възрастните хора. Загубили сме над 120 хиляди пенсионери поради неспособност да се поддържа добра профилактика на техните болести. Травма е психосоциалното уединяване и отчуждението сред хората ", разяснява в студиото психологът. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР